Update FSN. Weer roeien??

13-06-2020 13:32
de laatste tijd krijgen we regelmatig de vraag of we alweer mogen roeien. Helaas blijft voor het sloeproeien de anderhalve meter regel van kracht en is de verwachting dat we pas vanaf 1 september weer het water op kunnen. Ook wij zitten te popelen maar moeten het helaas met dit standpunt doen. 
 
Uit een aantal hoeken hebben we inmiddels begrepen dat er wat initiatieven zijn om het roeien toch mogelijk te maken. (Om en om op de doften of plexiglas ertussen + steeds een bankje vrij.)  We begrijpen het allemaal en kunnen deze sloepen niet tegenhouden maar vragen wel ieders aandacht voor het volgende:
 
  • sloeproeien is een teamsport. Wij zijn groot voorstander van straks weer met z'n allen (met complete teams) te gaan trainen. Zowel uit het oogpunt van sportiviteit (veel sloepen hebben niet de mogelijkheid om een 1,5 meter aanpassing te maken en kunnen dus pas over 2 maanden weer het water op) als uit het oogpunt van veiligheid (met de helft van je bemanning ben je kwetsbaarder en minder snel in staat te reageren op gevaarlijke situaties). 
  • àls je toch wil gaan roeien op een zelf bedachte corona-proof manier, vraag dan eerst toestemming bij je eigen veiligheidsregio. Zonder die toestemming riskeer je flinke boetes.
  • zorg dat je altijd weet met wie je op welke datum in de boot zat. Niet alleen omdat wij het sowieso een veilige gedachte vinden als je als vereniging weet wie er op welk moment op het water zit maar ook zodat teamgenoten gewaarschuwd worden mocht iemand het Corona-virus onder de leden hebben.
De FSN staat in nauw contact met de KNRB. Er is overleg en er is door de KNRB een lobby gestart om het meermans roeien weer mogelijk te maken. Helaas is deze lobby niet succesvol geweest. 
 
Er is ook contact met de eerste races die op het programma staan na de zomer. We doen er alles aan om ook de optie om dit jaar nog wedstrijden te roeien open te houden en bekijken onder welke omstandigheden dat kan. Al eerder hebben we aangegeven dat we vinden dat je niet ongetraind een race moet doen en iedereen doet z'n best om mee te denken maar wat zou het leuk zijn als we toch ook hiermee weer van start kunnen. Al was het maar als trainingsrondje of met een ingekorte race.  Voor de organisaties is het ook spannend omdat er op dit moment geen enkele zekerheid is waarmee ze een evenement kunnen organiseren en een vergunning kunnen aanvragen. Maar ook daar proberen we te helpen waar mogelijk en volgen we het nieuws op de voet. 
 
We hopen dat we verrast worden en al vóór 1 september  weer mogen maar houden ook rekening met een scenario waarbij we teleurgesteld worden. Zodra de zienswijze verandert en we zeker weten dat "het" weer mag, komen we bij jullie terug. 
 
Hou' nog even vol! Wij kunnen dit. Stay strong & healthy!
 
Bestuur FSN

 

Terug